Solceller för villa - viktigt att tänka på

Under sommaren installerade vi en solcellsanläggning i samband med en totalentreprenad. Anläggningen ger effekt som planerat, men en besiktning visade allvarliga brister i installationen. Efter sex månader av animerade diskussioner fick vi firman att rätta till anmärkningarna. 

Avståndet i höjdled mellan solcellerna är nu en centimeter.

Jag listar de tips som jag hade haft nytta av i denna post.

Offert - innan ni skriver på

  • Viktigast av allt är att förklara för solcellsfirman att detta inte är ett hobbyprojekt utan en starkströmsanläggning som monteras på ert hem - det måste göras enligt regler och anvisningar. 
  • Solcellsfirman bör vara medlem i branchorganisationer som t ex Svensk Solenergi.
  • Solcellsfirman ska vara listad hos Elsäkerhetsverket för Elproduktionsanläggningar (Lågspänning). Om företaget installerar på sin egna anläggning behöver de inte vara listade men då måste de ha egenkontrollprogram. Ring Elsäkerhetsverket om du har minsta frågetecken om Solcellsfirmans behörighet.
  • Solcellsanläggningar ska hålla i 25-30 år, och då bör taket ha minst lika lång förväntad livslängd. Bygg inte på dåliga tak!
  • Totalentreprenad - kontrollera Solcellsfirman även om projektet är på totalentreprenad.

Innan solcellsanläggningen monteras

  • Föranmälan ska göras av elektrikern innan projektet startar. En föranmälan hjälper elnätsbolaget att dimensionera elnätet efter anläggningens effekt. Ofta behöver de inte göra några förstärkningar av nätet, men de vill veta att ni sätter upp solceller innan ni gör det. I mitt fall glömde installatören att göra föranmälan (trots mina påminnelser), vilket ledde till att min anläggning driftsattes nästan två månader efter att installationen var klar. Jag förlorade cirka 2000 kWh på grund av detta.
  • Snö - och Vindlastberäkning ska skapas. Denna visar om anläggningen är dimensionerad för de snö - och vindlaster som kommer att belasta just ditt tak. 
  • Jag rekommenderar att gå igenom infästningsmetoden tillsammans med firman så att infästningarna följer tillverkarens instruktioner.

Under Installationen

  • Installationen ska följa vindlastberäkningen. En klassiker i solcellsinstallationer är vindlastberäkningar som anger att infästning sker i takstol, men där de faktiska infästningarna görs i råsponten. I så fall beskriver vindlastberäkningen ett annat tak än det där anläggningen gjorts. I värsta fall kan husägaren stå utan försäkringsskydd vid eventuella stormskador.
  • Elinstallationer ska göras på ett fackmannamässigt sätt av en behörig elektriker. Ibland slarvas det med detta. Till exempel kan firmor låta obehörig personal göra elinstallationerna och sen säger de att en behörig elektriker ska komma och godkänna anläggningen. INTE OK! Allt elarbete ska ske av behörig elektriker, det är ditt ansvar som husägare att El-anläggningen är säker! Felaktiga installationer kan utöver brand och elskador minska livslängden på anläggningen.
  • Spara dokumentationen som kommer med utrustningen, som flashlistor (mätningar på solcellernas prestanda), strängschema (visar hur panelerna är kopplade), produktinformation samt drift- och underhållsinformation.

Efter Installationen

  • Ta in en besiktning av en oberoende besiktningsfirma. En del kan vara väldigt dyra (tiotusentals kronor), vilket är saftigt för en villaägare som redan har betalat över hundra tusen för en solcellsanläggning. Det finns firmor som gör besiktningar för några tusenlappar - jag använde Institutet för SolEnergikvalitet och är nöjda med dem. De har även en lista över tidigare besiktningar - att läsa några besiktningsprotokoll kan ge en bra överblick över vad som kan ge problem. Det finns fler prisvärda besiktningsfirmor, men jag har inte erfarenhet av dem.
  • Stå på er när solcellsfirman bestrider relevanta anmärkningar.
  • Tänk på att teckna mikroproduktionsavtal med ett elbolag. Saknas ett sådant avtal har ni inte rätt att få betalt för elen som du säljer. 

Hur det ser ut för oss

Med kompletteringar och felavhjälpning är anläggningen nu ok. Vi har hittills (maj 2022) haft besparingar på mer än elva tusen och jag räknar med cirka femton tusen under första året. Med ett väldigt osäkert omvärldsläge och stora variationer i elpriset är det omöjligt att avgöra när anläggningen är "betald", men jag följer den faktiska försäljningen och förbrukningsminskningen noga.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Stupid Incentives for Small Electricity Consumers/Producers

How Much CO2e per kWh?