Global Warming: Det är ekonomin, dumbom!

Vi vet vad som händer.
Vi vet vad som vi behöver göra.
Men vi fortsätter att göra det vi gjort innan.

Vi köper den där biffen, bokar den där resan, tar den där bilen till gymmet och köper den där paddan. Vissa av oss får dåligt samvete men vi kan liksom inte låta bli.

På ett sätt är vårt beteende rationellt. Vi lever i en tid med ett unikt materiellt välstånd. För några månadslöner kan vanliga människor nå andra sidan jorden, snabbt och säkert. Vem vill vara en "sucker" som låter bli när grannen ändå gör det. Tänk Fångarnas Dilemma och Allmänningens Tragedi.

Ska vi begränsa skadorna av den globala uppvärmningen räcker det inte med att vädja till våra samveten. Vi måste djupare i våra själar. Till plånboken.

Ett system som får människor att minska sitt koldioxidavtryck måste:
  • Tas fram inom befintliga system (läs: Skatteverket)
  • Tas fram snabbt (Läs: innan januari 2020) - Internationella avtal kommer ta för lång tid
  • Vara enkelt och konkret
  • Uppmuntra låga utsläpp
Förslaget:
Skattskyldiga personer ska deklarera sina ekologiska avtryck. Den slutliga skatten multipliceras med personens utsläpp och divideras med genomsnittliga utsläppen per capita.

Barn räknas in i föräldrarnas kalkyler. 

Med stickprovskontroller kommer fuskare att avslöjas och upptaxeras/åtalas.

Det kommer vara dyrt att ha ett högt ekologiskt avtryck och det finns starka incitament att minska skatten genom att minska sina avtryck. Om alla vill ligga under medel kommer medel minskas.

Siffror:
Sandy Klimatbov betalar 150 000 kr i skatt. Hens koldioxidutsläpp motsvarar 8 ton  koldioxidekvivalenter. Med ett genomsnittligt koldioxidutsläpp på 6,73 ton koldioxidekvivalenter, blir hens nya skatt:
150 000 kr*8/6,73 = 178306 kr i ny skatt - mer än två tusen per månad!
Även ett litet utsläpp som en bilresa Malmö-Båstad tur och retur (40 kg koldioxid) ger en tusenlapp i ökad skatt. Det borde uppmuntra tåg.

Ex:
Alex Klimatkämpe betalar 100 000 kr i skatt. Hens koldioxidutsläpp motsvararar 5,5 ton så hens skatt blir 68750 kr - nästan tusen kr mindre per månad.

Om Sandy tycker skatten är för hög kan hen sänka temperaturen två grader och spara 100 kg, (2090 kr per år)

Besvikelse
Naturligtvis kommer detta förslag inte bli verklighet. Nyckeln till att vinna val är att vara snäll mot medelklassen. Ett förslag som lägger stora skatter på den miljöförstörande medelklassen kommer inte vara populärt.

Plan B
Gör det själv. Gör en ärlig beräkning av dina personliga utsläpp med seriösa tjänster. För nå målet om 45% minskning av utsläpp 2010-2030 ska nås måste vi minska utsläppen med 50 % jämfört med 2018. Det motsvarar en minskning på sex procent varje år.

En som släppte ut 6 ton koldioxidekvivalenter 2018 ska nå 5,64 ton 2019. För 2020 ska hen nå 5.3 ton. Om alla gör det kan vi nå IPCCs mål på 1.5 grader.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Solceller för villa - viktigt att tänka på

Stupid Incentives for Small Electricity Consumers/Producers

How Much CO2e per kWh?